tirsdag 17. august 2010

En begivenhetsrik sommer


Nå er sommeren for lengst over, og tida har gått fort. Så fort at vi ikke har tatt oss tid til å skrive noe i bloggen på lang lang tid. Her kommer likevel en liten oppsummering fra den første hele sommeren med Henrik - og dette er nok også det siste blogginnlegget på overskuelig framtid fra oss. Meningen med bloggen var å dele utviklingen og hendelsene med Henrik med familie og venner - og bilder kommer vi fremdeles til å legge ut på http://foto.sjefs.net og enkelte videoer på www.youtube.com/olekro - men bloggingen blir det neppe noe av på lenge. Under er derfor en liten info-tirade fra sommeren 2010.

I slutten av mai var Henrik med på flystevne på Kjeller og fikk allerede før han fylte 1 år gleden av å oppleve en F-16 på nært hold. Det har blitt noen turer i marka og det har blitt en del turer på stranda. Henrik er allerede blitt veldig glad i å bade. Han er fremdeles veldig sosial av natur og stråler vanligvis opp som en sol når noen gir han litt oppmerksomhet. Han vil gjerne hilse på alle og enhver, enten vi er ute på tur eller på butikken. Han kan til og med bli litt snurt hvis ikke de han forsøker å sjarmere med sine utbrudd reagerer.

Henrik fylte ett år i juli og det ble først feiret tidlig i juni sammen med to babysang-venninner som også fylte ett år rundt samme tid. 13. juli ble det først barnebursdag og så familiebursdag senere på dagen.

I ferien har vi blant annet vært på kanotur ved Vansjø og hyttetur på Tjøme med Aurora, Siw og Frank. Litt senere var vi en ukes tid på hytta på Foten og i slutten av juli var vi noen dager på hyttetur med Håkon, Jonas, Gry og Per Helge ved Øymarksjøen ved Ørje. Ferien ble avslutta med feiring av Siw og Frank sitt bryllup i Elverum mens Henrik fikk være hos farmor og far(far).

I løpet av sommeren har Henrik begynt å prate mer og mer og det dukker stadig opp noen morsomme hendelser som er verdt å legge på minnet. I løpet av juni oppsummerte vi de uttrykkene Henrik brukte:


Gakk / akk = Takk (sies når Henrik får eller gir fra seg ting, for eksempel vannkopp)
Gukk = Agurk
Gøt = Grøt
Vann
Døss = Tørst

I løpet av juli dukket følgende nye "ord" opp:
Hæk / æk = Hercules/katt
Ik = Tigern
E-ik / Nrik = Henrik
Os = Ost
Der
Mama (klagende) = Mamma
Gisk/Diss = Fisk (peker på akvariet)
Lys/ys (peker på lyspærene på badet)
Hest (peker på hester - både levende hester, lekehester og bilder av hester)

Av ting Henrik gjør har det også vært stor utvikling, og det er sikkert spesielt morsomt en gang i framtiden å ta fram det vi har notert nå.

Ved babysvømminga så sitter han på kanten og snur seg sidelengs ned i vannet, for å unngå å få hodet under vann. Allerede når han var 7 måneder gammel kunne han leke-bake kake med hendene (til sangen), selv om klappingen var litt mindre presis. 9-10 mnd gammel (ca. mai 2010) var han veldig bevisst på å legge ting i hverandre, som f.eks hente små leker og ting og legge i bokser, på stoler eller i andre slags beholdere. Han begynte å gå relativt stødig når han var 11 måneder gammel. Før det hadde han i lengre tid reist seg opp inntil stoler/bord, men ikke klart å bevege seg så langt. Rundt ettårsdagen hadde han oppdaget at han kunne peke og klappe vanlig i hendene.

Henrik har også generelt pratet mye fra juni. Bare bablet i vei på måfå, kun avbrutt av noen egne latterutbrudd. Det er stadig noen små helt totalt uforståelige foredrag. I tillegg er han veldig glad i oppmerksomhet, og hvis han ler litt eller gjør noen ablegøyer som flere ler av, så blir han veldig ivrig og skal underholde mer og mer.

Noen historier verdt å notere:
Puppehistorien (ikke så lenge før ammeslutt ved barnehagestart). Under amming (Henrik slipper puppen idet han ser ut til å komme på en tanke, ser rett opp på mamma og sier): ”Blablabla”. Ser så blidt på mamma, smil og latter, ammer videre .

”Heeeee-heeee-heeeee-heee” (tørr, sakte latter for å sjekke respons)

Går ordentlig, løper (trenger sko) – ca 12-12,5 mnd

17. juli: Prata med Gro Harlem Brundtland på Foten som kommenterer til Henriks mormor Randi: ”Han er en stor smiley den ungen”. Henrik sier ved samme anledning ”Der” og peker på en vannpytt på svaberget – Gro fortalte da historien om når Knut var på samme alder og kjørte båt forbi den sorte tønna på skjæret mellom Helleskilen og Lyngholmen og sa ”Der”.

29. juli: Prompehistoria i stua: Henrik krabba opp på siden av godstolen der Ole Kristian satt, fyrte av en ladning, lo kraftig og fornøyd og krabba raskt videre.

August 2010:
Går/løper fram og tilbake til katteluka med alle mulige ting og ”poster dem”
Hoppeloppeland 11. august (1. barnehagedag): Underholder seg selv 45 minutter i ballrommet
Plukker opp hesteleke og sier ”Hest” i barnehagen (kan skille på den og andre dyr/leker)

Video fra Henrik sier Pappa for første gang:


Henrik og Jonas morer seg bigtime på hyttetur:
Snublefot!
Pent antrekk i fetter Ola sin bursdag:
Fint i regnvær også - på hytta på Foten:
Oppvask er IKKE MORO!
På kano- og telttur på Vansjø:
Her er mormor og Henrik på Henrik sin 1-årsdag:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar